Бъдещето на монумента Бузлуджа, неговото съхранение вместо разрушение и

...
           Бъдещето на монумента Бузлуджа, неговото съхранение вместо разрушение и
Коментари Харесай

Представят туристическия потенциал на паметника Бузлуджа

           Бъдещето на монумента Бузлуджа, неговото предпазване вместо опустошение и туристическия капацитет на паметника ще бъдат показани на Международното ревю „ Културен туризъм “ във Велико Търново.

Паметникът Бузлуджа е една от най-емблематичните и значими здания на следвоенния модернизъм в България и в Европа. Построен е през 1981 година и зарязан през 90-те, защото съставлява предходния социалистически интервал.

Младият български проектант Дора Иванова, разчувствана от тази неповторима постройка трансформира в своя задача запазването й като място за изкуство, обучение, събития и туризъм. Тя основава Фондация „ Проект Бузлуджа “ през 2015 година с съществена цел да резервира постройката допустимо най-автентична, само че да спре разрушителните процеси, да я консолидира и обезопаси, тъй че да бъде отворена за гости (което в този момент е строго забранено).

„ Вярваме, че е значимо да опазим паметника Бузлуджа, освен тъй като е шедьовър на архитектурата, строителството и изкуството, само че и тъй като би трябвало да помним предишното си, изключително в случай че е травматично или мъчно. Паметникът Бузлуджа е издигнат, с цел да бъде знак на комунизма. След края на режима той става знак на прехода към народна власт, ограбен и зарязан, както доста други здания, които са част от нехаресваното завещание на 20 век. Днес той е знак на спор сред хората с разнообразни гледни точки към предишното. Нашата цел за бъдещето е да запазим постройката като място на разговор, приемливост и обучение, който може да служи за образец за хилядите други забравени монументи и обекти “ – споделя своята идея проектант Дора Иванова.

Огромно интернационално самопризнание за Бузлуджа идва от международния отчет на ICOMOS International – „ Наследство в риск “ за интервала 2016-2019 година. Измежду всички застрашени обекти в целия свят, за корицата на изданието е определен точно паметникът Бузлуджа. През 2020 година започва първата консервационна работа на място с плана „ Аварийна стабилизация на мозайки “ в паметника Бузлуджа, подсилен от фондация „ Гети “.

Във връзка с плана за запазване и ръководство на монумента „Бузлуджа“ специалисти от ICTC (Международния съвет по културен туризъм), ИКОМОС Германия и „КулТур“ ООД организираха взаимно теренно проучване за капацитета на монумента и архитектурното завещание след ВСВ в подтекста на тактиката за развиване на културен туризъм. Резултатите са в две направления: експертно-стратегически в проекта за консервация и мениджмънт на паметника, както и културно-практически, които включват и първия по рода си професионален туристически артикул на монумента „Бузлуджа“, който започва от 2021 година

Участник в плана на фондация „Проект Бузлуджа“, член на ICTC и специалист по архитектурно завещание е и Радослав Илиев от „КулТур“, ще показа по време на МТИ „ Културен туризъм “ резултатите на плана, вероятностите за развиване, както и капацитета на този вид завещание в сегмента на културния туризъм.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР